Около 20.30 часа българско време, заобиколен от агенти на Сикрет сървис,

...
Около 20.30 часа българско време, заобиколен от агенти на Сикрет сървис,
Коментари Харесай

Тръмп бе арестуван, пледира невинен по 34 обвинения в съда и си тръгна в мълчание


Около 20.30 часа българско време, заобиколен от сътрудници на Сикрет сървис, 76-годишният Тръмп влезе в съда, вдигнал пестник. Той е първият президент в историята на Съединени американски щати, на който бяха повдигнати обвинявания, свързани с следствие за заплащането на пари на порноактриса. Сторми Даниелс твърди, че Тръмп е купил мълчанието ѝ по персонални въпроси по време на предизборната акция за президентските избори през 2016 година

Докато кортежът му пътуваше от Тръмп Тауър към Манхатън, някогашният държавен глава написа пост в профила си в Truth Social.

" Насочвам се към Долен Манхатън, Съдебната палата. Изглежда толкоз СЮРРЕАЛИСТНО - УАУ, ще МЕ АРЕСТУВАТ. Не мога да допускам, че това се случва в Америка. Да създадем Америка още веднъж велика! "

Снимка: Скрийншот/Truth Social

Стотици негови поддръжници, само че и доста протестиращи са от часове пред постройката на съда. Хората свиркаха, викаха и издигаха плакати в поддръжка на републиканеца, който към този момент е оповестил кандидатурата си за президент през 2024 година

Donald Trump arrived in New York on Monday as he prepared to walk into a Manhattan courtroom as both a defendant and a candidate. While he traveled, his team weighed how to capitalize on his arrest and officials in New York prepared for potential turmoil.
— The New York Times (@nytimes)

Отделени с барикади от тях, контрапротестиращите честваха повдигането на обвиняване против някогашния президент с плакати, на които пишеше " Затворете го! " - отпратка към скандирането, чувано постоянно по адрес на съперничката му Хилъри Клинтън по време на сполучливата му кандидатпрезидентска акция през 2016 година.

Сничка: АР/БТА

Бившият президент бе въведен в правосъдната зала в 21.30 часа българско време. На 15-ия етаж на постройката, където е залата, има единствено стеснен брой сътрудници от тайните служби, служители на реда и публицисти. 

Снимка: АР/БТА

Само петима фотографи са получили достъп до правосъдната зала, само че не и видеооператори. Предявяването на обвиняванията не се проточи, защото Доналд Тръмп и неговият юридически екип към този момент са се срещнали с обвинителния акт.

Снимка: АР/БТА

Макар към момента да не е обявено публично, най-вероятно на 45-ия държавен глава на Съединени американски щати са снети пръстови отпечатъци. Но процедурата не е нормалната и Тръмп не е окован с белезници, тъй като е някогашен президент с защита от тайните служби. В правосъдната зала обвинителният акт бе публично разпечатан и обвиненията бяха прочетени на глас.

След това Тръмп разгласи, че е почтен по всички 34 обвинявания.

Снимка: АР/БТА

В 22.25 часа някогашният президент напусна правосъдната зала и постройката на Наказателния съд в Манхатън без да приказва пред събралите се публицисти. Адвокатите му Джо Такопина, Сюзън Нечълис и Тод Бланш пък са уточнили със съдията и чиновниците на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг дата за идващото му явяване в съда.

Обвиненията против Тръмп могат да доведат до 136 години затвор по закона на Ню Йорк, само че действителната присъда, в случай че бъде приет за отговорен, съвсем несъмнено ще бъде доста по-ниска, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР